Ring oss på +46 40-671 00 05 eller +46 8-673 01 55  |   order@connectmarketing.se

Julklappar till anställda . nu

OBSSERVERA! Nedanstående regler gäller inte just nu
– hur det blir för 2021 återstår att se

Till och med 31 december 2020 kunde arbetsgivare ge bort en gåva värd upp till 1 000 kr utan att mottagaren behövdeskatta för det.
Beslutet gäller utöver de möjligheter att ge skattefria gåvor som redan finns, exempelvis julklappar.

Regler gåvor till anställda

Att ge gåvor till personalen, i synnerhet till jul, är en lång tradition bland svenska företag. Och det har verkligen skett en utveckling genom åren. Från att nästintill pliktskyldigt köpt blommor, biobiljetter och en och annan ost är det allt fler företag som tänker om och verkligen vill ge något som personalen uppskattar på riktigt.

Det gäller dock att man tänker på en sak när man ska välja ut julklapparna. Grundregeln är nämligen att gåvor till anställda är skattepliktiga. Men det finns undantag för julklappar, minnesgåvor och jubileumsgåvor. Upp till vissa belopp behöver personalen inte betala skatt för dessa gåvor. Arbetsgivaren får dessutom göra avdrag för kostnaden.

Julklappar

Om du inte vill att de anställda ska behöva skatta för sin julklapp måste du hålla dig under ett värde på 450 kronor inklusive moms. Kostnader för administration och transporter räknas inte in i gåvans värde. Tänk på att våra priser visas exklusive moms – här är maxbeloppen före moms vid olika momssatser för att hålla sig inom ramen för skattefria julgåvor:

  • 25%: 360 kr
  • 12%: 401 kr
  • 6%: 424 kr

Vissa företag skänker pengar till välgörande ändamål istället för att ge personalen julklappar. Detta är skattefritt för personalen om det sker på arbetsgivarens initiativ.

Jubileumsgåvor

När ett företag firar ett jubileum (25-, 50-, 75- eller 100-årsjubileum) är det vanligt att man ger en jubileumsgåva till personalen. Här är Skatteverket lite generösare med reglerna och tillåter ett värde upp till 1 350 kr inklusive moms.

Minnesgåvor

Det finns gåvor som företaget ger till enskilda anställda, och alltså inte kollektivt till hela personalstyrkan. En minnesgåva är ”en gåva av minneskaraktär” som ges till en varaktigt anställd (minst 6 år) i samband med att

  • Den anställde fyller jämna år, från 50 och uppåt
  • Lång tids anställning, från 20 år och uppåt
  • Anställningen upphör

En minnesgåva bör väljas med omsorg, och här kan du som arbetsgivare verkligen visa din uppskattning – reglerna säger nämligen att gåvan är skattefri om värdet inte överstiger 15 000 kronor.

Presentkort

Skattemässigt likställer man presentkort som kontanta pengar, liksom en check eller postväxel, eftersom dessa kan växlas in mot kontanter. Däremot är ett presentkort som endast går att byta mot en vara inte skattepliktig, om den håller sig under ovanstående maxbelopp.

Sammanfattning

Enkelt uttryckt är alltså julklappar, minnesgåvor och jubileumsgåvor inte skattepliktiga så länge de håller sig under beloppsgränserna.

Allt annat måste mottagaren skatta för.